Bärgningsbyggen AB/Bro Wrecker - Citybärgare
_________________________________________________________________

Innehåll:


Höger: Chevrolet -76 med originalflak - dock kortat flak bakom bakaxeln. - och med stödben. Bilen gick hos R. Karlssons bärgningstjänst i Göteborg.

Reg.nr: JNK 564.

Foto: Larssons samlingar/tow.se.


Höger: Jeep Truck -75 med originalflak - troligen med ej kortat flak bakom bakaxeln. Utan stödben.

Reg.nr: HTM 120.

Foto: Larssons samlingar/tow.se.Höger: IH 200 -75 med skåpbyggnation och utan stödben. Gick hos Ljungfelds bilbärgning, Stockholm.

Reg.nr: HZJ 783.

Foto: Larssons samlingar/tow.se.


Bärgningsbyggen AB/Bro Wrecker´s bärgningaggregat som var avsedd att monteras på mindre bilar typ Ford Transit, MB och amerikanska bilar kallades P100.

Bärgningsaggregatet - som också i vissa fall kallades P100 City - fanns i två utförande "P100 E" som var elhydrauliskt dvs en elmotor drev en hydraulpump och winschen var eldriven (elvinschen manövererades med en praktisk manöverdosa och en lång sladd). "P100 H" var helhydrauliskt - dvs ett kraftuttag på bilens växellåda drev en hydraulpump till aggregatets hydraulik och likaså winschen var hydraulisk.

P100 kunde monteras direkt på flaket på tex USA-bilar eller monteras på chassiramen med en konventionell skåpbyggnation.Dessa bärgare var avsedda för personbilar och lättare lastfordon upp till ca två, tre ton. Lyftkraften var ca två ton. Winchens dragkraft var ca fyra ton. Aggregatet fanns med eller utan stödben.
____________________________________________________

Källor:
Egna samlingar.

Intervjuer med och upplysningar av;

Foto; I anslutning till bilderna är ägaren angiven.

_________________________________________________________________

Åter till Bärgningsbyggen AB/Bro Wrecker

Sidan skapad i April 2006.