Bildarkiv - äldre bärgningsfordon
_________________________________________________________________________________

Innehåll:

Motiv: Scania Vabis L76 -67.

Reg.nr: DKH572 (fd N5612.

Chassinr: 432776.

Byggnation: Ekå.

Leverantör: Motor Halland i Halmstad.

Ägare: Bärgningstjänst i Hallandsås AB.

AM:s bilbärgning i Linköping.

Bärgningscentralen, Linköping m.fl.

1978 såldes bilen till AM:s bilbärgning i Linköping. Senare övergick bilen i Bärgningscentralens ägo (även det företaget i Linköping), nu med bla annan torpedvägg och hytt.

Så småningom skrotades bilen och aggregatet expoterades till Grekland.

28/2 -07 köpte Bärgningstjänst i Hallandsås AB tillbaka chassiet med avsikt att renovera bilen till det skick som den hade när den levererades ny 1967.

Byggnationen var som sagt exporterad så Ola By´s Arvika Scania Vabis L75 köptes med avsikt att ta den bilens aggregat och montera på L76:an. Detta aggregat var något för nytt men var det bästa som gick att göra.

Efter ett mycket omfattande renoveringsarbete av chassie och byggnation var bilen färdig 2009.

Foto: Från Larssons samlingar/tow.se och Olle Jonsson.

Reg.bevis från Fredrik Klint.

1956 grundas Bärgningstjänst i Hallandsås AB av Lars Johnsson. Verksamheten startade hemma i hans fars verkstad efter att han gjort militärtjänstgöring, 21 år gammal. Fordonet, en gammal Ford lastbil inköptes från den lokala skrothandlaren och tillsammans med hans fars verkstadsanställda byggde de en bärgningsbil.

Verksamheten började med att han drog hem bilar till sin fars bilverkstad men övergick till att han även drog bilar till bilägarnas respektive verkstad. Detta gjorde att verkstäderna i Laholm med omnejd anlitade Bärgningstjänst för att hämta sina kunders bilar.

I januari 1967 togs beslutet att tungbärgaren skulle bytas ut. Man tog kontakt med Motor Halland i Halmstad och kom överens med säljaren att en Scania L76 var det man skulle ha. Chassiet levererades i april och lämnades sedan till EKÅ i Stockholm. Den 9 juli 1967 togs bilen i bruk.
_____________________________________________________________________

Källor:

Intervjuer med och upplysningar av;
Jonsson. Olle.

Foto; I anslutning till bilderna är ägaren angiven.

Kopiering till sociala medier som Facebook och liknande är inte tillåten utan tillstånd av tow.se eller ägaren till bilden.

_________________________________________________________________________________

Åter till indexsidan

Sidan skapad i Maj 2015.