Larssons bilder - 1950-tal
_________________________________________________________________________________

Innehåll:

Div. bilder


Bilen visar Göte Larssons Armstrong Siddeley som han ägde runt 1950. Obs radioantennen, extraljusen och dekalen i rutans övre högre hörn med då aktuella vägmärken. Damen kan var Gerda, Göte Larssons första fru.
Är lite dålig på MB men denna bild visar en MB som jag tror är en MB 230 1936-1941? Bilen ägde av min styvfar som han köpte i början på 1950-talet och han behöll den fram till 1954 då han köpte en ny Opel Kapitän.

Tydligen hade styvfar en kamrat med sig på denna vintertur och som poserar på den övre bilden. På den nedre bilden gör far sammalunda. På bilderna ser man även tydligt att vagnen är vinterutrustad med kedjor på bakdäcken och "innanfönster" monterad på insidan på framrutan. Med tanke på detta, samt herrarnas goda klädsel kan man anta att det var lite si och så med värmen i vagnen?


I Värmskog finns en bro över sjön Värmeln som heter Värmskogsbron. Den gamla bron byggdes på 1930-talet och stod färdig 1935 och ersatte en tidigare färjeförbindelse. Den gamla bron på bilden ersattes i sin tur av en ny bro i slutet på 1970-talet.

Alldeles vid brofästet (till vänster utanför bild) bodde Larssons morfar och mormor, deras brevlåda syns fö till vänster på bilden. Det hände mycket vid och på denna bro, spännande var det tex när lastbilar fastnade. Morfar fick också mycken gratis ved då översta stockarna ofta "sopades ner" på vägbanan då de hade lastat lite väl entusiastiskt högt - ingen orkade heller lasta upp stockarna igen. Morfar tackade och tog emot.

En annan spännande händelse var när ungdomar klättrade på brospannen och tom hoppade ner i vattnet från högsta punkten. En farlig sysselsättning som morfar hade som fritidssyssla att försöka förhindra. Det gamla färjelägret på "morfars sida" av sjön användes som brygga och badställe.

Både morfar och mormor är borta sedan många år - bron är borta, brevlådan är borta, huset är kvar men kraftigt ombyggt - ganska fint trots allt men bäst var nog alltihopa på morfar och mormors tid.
Innan styvfar skaffade den nedan visade bandtraktorn användes med en viss framgång en "stridsvagn". Han nämnde denna stridsvagn vid flera tillfällen, berättade bla att man plockat av överdelen (tornet?) samt att apparaten drog ofantliga mängder bränsle (bensin?).

På dessa bilder från tidigt 1950-tal har apparaten olyckligtvis hamnat i diket och bärgning utföres med hjälp av fars Bolinder-Munktell från 1946. Den traktorn var fö Larsson med och körde på 1960-talet, senare byttes den bort mot en IH.

Enligt uppgift är stridsvagnen en Universal Carrier från Storbritannien.

Någon som anser sig veta något om "stridsvagnen" och vad det kan vara för typ m m? Även upplysningar om BM-traktorn tas tacksamt emot.


1958 köpte styvfar en bandtraktor för att dra sin markberedare. En Oliver enl. uppgift.


När kan denna bild vara tagen? Tidigt 1950-tal? Är det storkar? Vilda? Fick en känsla av att det kan vara från Knöppelåsen? Någon mer än Larsson som besökt Knöppelåsen? Någon som har bilder från Knöppelåsen när det var djurpark?


Göte Larsson till vänster. Övriga okända men KAN enligt Conny Matsson vara Torsten Fält och Gunnar "sjöblöt" och den som kör kan vara Sven på "hötta" med Höglundern som senare byttes ut mot en ny Fordson Major diesel som min farsa lade med hjulen i vädret neranför Överås efter ett möte med en Spånbil som körde där påde dag och natt mellan Hillringsberg o Gruvön.

_________________________________________________________________________________

Åter till Larssons bilder

Sidan skapad i Januari 2016