Larssons bilder - 2019
___________________________________________________________________________________________________

Innehåll:

Skåneresa, del 2


Skåneresa, del 2 3 juli 2019

När man åker igenom Mörarp passerar man den här fina macken som ligger bredvid gamla Riksväg 2. Larsson minns mycket väl som ung på 1960-talet när vår familj stannade här för att tanka och köpa glass, minns kanske örnen utanför mest. Tror inte att jag har varit här sedan dess.

Platsen passerades åter igen i juli 2019, snart 60 år senare och några foto togs.

Macken verkar vara i ett hyfsat välbevarat skick även om tidens tand har nött. Invändigt är den kanske inte helt autentisk utan mer som ett musem med gamla Caltex och Texacoprylar. Tidigare fanns det ett fint mopedmuseum i lokalerna.

Så här står det på Wikipedia:

Bensinstationen i Mörarp är ett byggnadsminne i Mörarp i Helsingborgs kommun.

Bensinstationen i Mörarp uppfördes 1936-1937 vid dåvarande Riksväg 2 av Texaco och förestods av Carl Westberg. Den hade också en fordonsverkstad. Stationen sålde bensin fram till 1970-talet, flertalet år under varumärket Texaco, men åren 1946-1967 under varumärket Caltex. Stationen låg, när den byggdes, vid stora vägen mellan Göteborg och Malmö, men hamnade vid sidan av när Riksväg 2 fick en ny sträckning några kilometer öster om Mörarp på 1960-talet. Carl Westberg fortsatte att driva verksamheten till 1981.

Byggnaden är putsad med vit färg och har ett pulpettak över bränslepumparna som bärs av två kraftiga pelare. Skärmtaket är papptäckt och har en grönmålad sarg av trä. Byggnaden restaurerades omkring 2000. Fönster och dörrar är målade i grönt. Interiört är byggnaden i stort sett restaurerad till samma utseende som den hade mot slutet av 1940-talet.

Byggnaden förklarades som byggnadsminne av Länsstyrelsen i Skåne län i oktober 2017.

Mer info om man Googlar.

___________________________________________________________________________________________________

Åter till Larssons bilder

Sidan skapad i Juli 2019.