Larssons bilder - 2023
___________________________________________________________________________________________________

Innehåll:

Rutlister


Rutlister augusti 2023

Köpte för en tid sedan nya rutlister till Mr Dodge. Dvs den u-list som sitter i dörrkarmen på en sedan och som sidorutan går upp och ner i. Dessa lister hoppar inte dit själv där de ska sitta om man så säger. Kan vara ett eländes, elände att byta ut dessa! Dessutom drar det ofta med sig extra arbete typ att laga och ersätta fördärvade clips och man drar sönder bult m m. Första problemet är att få lös dörrpanelen. Armstödet sitter med rejäla stjärnskruv så det är inga problem, likaså reglaget till dörröppningen - stor rejäl mutter. Fönsterveven kan ställa till det om man inte vet hur den sitter. I detta fall visste YouTube hur man gjorde (googla på 1961 "Chrysler window crank handle removal" och liknande). Lätt när när man visste hur man skulle göra. Dock hade inte Larsson tillgång till de specialverktyg som behövs men lite lirkande med ett par skruvmejslar gick nästan lika bra (nåja).

Dörrpaneler på gamla bilar brukar vara sönder, ofta längs ytterkanterna när de fastnar i skor och kanske blir sparkad på när man stänger och öppnar dörren. Om inte annat har man själv sönder något när man demonterar panelen - i synnerhet när man inte vet hur man skall göra. I detta fall hade panelen några skador samt att något clips saknades. Masoniten lagades med kontaktlim som armerades med glasfiberduk som sedan får ligga i press över natten eller så. Vi får se hur det blir när det torkar.

Fick inte till böjningen i hörnet som jag ville, sabbade ett par lister innan det blev något så när men 100 bra blev det inte. Kanske man skulle ha vinkelkapad listerna i ställer för att försöka bocka dom? Trångt och besvärligt var det men fick i alla fall till det hyffsat till slut. Får kanske försöka få tag i mer originalliknande men nu är det i alla fall inte full storm i vagnens framsäte längre.

Till slut kom nya lister på posten i stället för de jag fördärvade och det blev bakdörrarnas tur att få sina rutlister bytta. Nu gick det "lätt som en plätt" när man hade lite bättre koll. Bockade inte listerna i hörnen som på framdörrarna utan la dom omlott. En rejäl klick med Sikaflex i hörnet, veva upp rutan och låt torka några timmar i rätt läge och så var saken klar. Även bak passade man ju på att smörja alla leder - sidorutorna bak var nästan omöjliga att manövrera tidigare men nu går de fint. Resultatet blev tystare bil samt att rutorna och dörrarna inte skramlade när man stänger dörren. Blev ju inte som original men duger fint åt Larsson.


___________________________________________________________________________________________________

Åter till Larssons bilder

Sidan skapad i Augusti 2023.