Larssons privata fordon, 2011-2020
_________________________________________________________________________________

Innehåll:

Larssons privata fordon från 2011 och fram till 2020.

Kia Picanto 1.0 -13

Kia Picanto 1.0 -14

Volvo 945 2.0 Polar Turbo -96

Dodge Dart GT -64

Chevrolet Caprice Classic LTZ -92

Ford Mondeo MK3 Hatchback -05

Ford Crown Vicoria XL -99

Chevrolet Nubira SE -10

Plymouth Valiant Signet -66

Kia Venga 1.4 CRDi -15

Kia Picanto 1.0 Edition 5d -13

Våren och sommarer 2013 började jag så smått titta efter en ny amerikanare.

Allt eftersom man blir äldre så blir man mer o mer bekväm och kräsen och bilar i det skick jag vill ha växer inte på träd. I vart fall om man vill hålla sig under eller strax omkring 100 000:-

Ville gärna ha en Ford från 1959 eller en Chevrolet från 1960 eller något där omkring, kanske en Savoy från 1960 - gillar dess fenor. Att det är möjligt att få en fin lågmilad bil för de pengarna beror på att jag vill ha en en bil av sedantyp. Letade hela sommaren och nu i augusti kan det bara konstateras att någon bil inte hittades. Visst finns det bilar men man kan inte lägga pengar i mellan på en sämre bil oavsett nu hur fin modellen är och jag har inget intresse av eller plats att renovera upp en bil, vill ha en bil att bara putsa på och möjligen utföra mindre reparationer/förbättringar.

Beslöt att lägga detta åt sidan så länge och bytte bruksbil i stället. Min Kia Picanto från 2006 hade gått som en klocka under åren och då jag gillar Kia och tyckte att den nya modellen var så snygg gick jag och köpte en helt ny igen. Kia Picanto 1.0 Edition 5d hette modellen jag föll för, i all den stund som den nedsatt i pris med 11000:-. Kommer väl en ny modell snart så det var väl därför. Det lustiga var att denna Kia var billigare än den jag köpte för sju år sedan trots att den här vagnen var snyggare, bättre utrustad, starkare och bränslesnålare motor (0,36/mil enl. tillverkaren vi landsvägskörning). Appropå utrustning så har en sådan här vagn en utrustningslista som man bara kunde drömma om för - låt säga femtio år sedan. Dessutom hade den sju års fabriksgaranti!

Efter att ha haft fyra röda bilar på rad var det dags för något annat och eftersom jag gillar att putsa så valdes en svart. Svart är ingen färg sa en kompis til mig på 1970-talet och det kan man kanske hålla med om men man kan även hålla med om att en svart vältvättad och välputsad bil är ganska snygg. Som vanligt får framtiden utvisa hur detta bilköp artade sig.

Se även bildarkiv: "Larssons bilder".


Kia Picanto 1.0 Edition 5d -13, NHL942. Inköpt augusti 2013 och såld juli 2014. Fotot taget augusti 2013.


Kia Picanto 1.0 Sport FIFA World Cup Edition -14

Från svart till vitt kan man också skriva. Bakgrunden till detta bilbyte var att jag i samband med ett besök på den lokala Kia "hittade" denna helt nya Kia Picanto utanför bilhallen. Den hade ett speciellt utrustningspaket och lystrade till det ståtliga namnet "Kia Picanto 1.0 Sport FIFA World Cup Edition".

Jag föll för utseendet och framför allt utrustningen och tvärbytte bil - dyrt men man måste följa hjärtat ibland! Och utrustningspaket är ju till för att locka köpare! Det verkar vara ett hyfsatt sällsynt utrustningspaket - googlade men hittade inte så många, eller rättare sagt nästan ingen mer än i Tyskland.

Det var absolut inget fel på den förra svarta mer än att den krävde massor med underhåll vad beträffande tvätt och polering, ändå var den smutsig jämt! - den hade gått 1200 mil och var i nyskick. En vit bil är lättare att hålla ren o fin - den är naturligtvis lika smutsig som en svart bil men smutsen syns mindre. I maj 2016 såldes bilen till förmån för andra projekt.

Se även bildarkiv: "Larssons bilder".


Kia Picanto 1.0 Sport FIFA World Cup Edition -14, HMG228. Inköpt augusti 2014 och såld maj 2016. Fotot taget augusti 2014.


Volvo 945 2.0 Polar Turbo -96

Kia:n var allt bra men efter tio år med tre fabriksnya småbilar kändes det som om det var dags att tänka om och få en lite större och med praktisk vardagsbil. Försökte hitta en Volvo 965 eller ett ex av de sista V90 från 1998 men det visade sig svårt att få tag på - i alla fall i närheten. Fanns något ex i t.ex Stockholm och i Norrland men hade ingen lust att åka så långt. Fick krypa till korset och titta efter en Volvo 945. Hade tidigt bestämt att om jag skulle köpa en 945:a ville jag ha en röd, rostfri med automatisk växellåda och utrustad med AC. Hittade ingen röd men hittade en grön rostfri automat i norra värmland som verkade vettig, en Italienimport med tvåliters turbomotor. Jag gillar även gröna bilar så vi svängde upp och tittade, priset var rätt och saken var klar.

Med enbart 25 tusen mil på mätaren var den i ett hyfsat skick.

Dagen därpå hittade jag en 965, en V90 och en röd fin 945:a på Blocket, Värmland! Så dags då - men nu är det grön volvo som gäller som renoveringsobjekt. Nu väntar rekondionering, service och de reparationer som behövs.

I juni 2019 såldes bilen efter att ha varit till salu en stund.

Se även bildarkiv: "Larssons bilder".


Volvo 945 2.0 Polar Turbo -96, XSS155. Inköpt maj 2016 och såld i juni 2019. Fotot taget maj 2016.


Dodge Dart GT -64 171109

2016 började jag att titta efter en Dodge Dart GT och då helst en 64:a då jag tycker att det är den snyggaste modellen. Hade även letat efter en Chevrolet -60 och en Ford -59 utan att hitta någon prisvärd. Men då en Dodge Dart i hyfsat skick betingar ett värde av kanske en fjärdedel av en Chevrolet -60 eller en Ford -59 så är även detta en aspekt att väga in. Hittade i alla fall ett objekt uppe i Dorotea som jag köpte osett - är ju inte nästväg dit upp. Men säljaren verkade vara ytterst seriös med bilder och fakta så jag slog till.

Transport beställdes och efter en vecka stod bilen i Arvika. Det visade sig att bilen behövde en hel del reparationer och en hel del arbete lades ner på detta. Körde trots detta en hel del hösten 2016. Ett vattenläckage i bakrutan visade sig efter demontering av rutan innebära massor med rostlagning. Jag tröttade och sålde bilen tillsammans med alla reservdelar.

Se även bildarkiv: "Larssons bilder".


Dodge Dart GT -64, DBK967. Inköpt augusti 2016 och såld i maj 2017. Fotot taget augusti 2016.

Se även bildarkiv: "Larssons bilder".


Chevrolet Caprice Classic LTZ -92 171109

Mellan jul och nyår 2016-2017 insåg jag att min Dodge inte skulle hinna komma i ordning till sommaren - den var till stor del demonterad och det väntades bla på bättre väder samt reservdelar. Jag visste då inte heller om de omfattande rostskadorna i bakrutan m m.

For därför till Stockholm och köpte mig en Chevrolet Caprice Classic LTZ -92. En ägare från ny till 2015. Inhandlad i USA 1993. Visste först inte vad en LTZ var men fick tips om att det var den civila versionen av polisversionens chassie minus motorn. Hård i fjädring m m och hyfsad väghållning för att vara en amerikanare.

Man har i alla år hört capriceägare skryta över sina bilar, den fina komforten, den omfattande utrustningen och de billiga reservdelarna. Så här efter ett år kan jag bara hålla med. Det är ingen fin modell, tyckte att den var direkt ful när jag besökte en GM-återförsäljare på hösten 1990 för att titta på modellen. Så kan väl inte en amerikanare se ut!? Men faktum är att man vänjer sig, modellen är väl inte vackrare i dag precis men i vissa vinklar är den väl ganska "maffig". Och, jag måste säga att denna bil nog är den förnämnsta amerikanare jag ägt! Väghållning på landsväg! Tyst, nästan helt ljudlös i stan, man hör bara ett mullrande bak. Dessutom ytterst bekväm och billig i bränsle och underhåll. Och ABS-bromsar på en fullsize är inte fel! Man får mycket bil för pengarna om man köper en Caprice!

LTZ-paketet gör att bilen heller inte riktigt är lik andra amerikanare med sin fasta fjädring och något stramare servostyrning. Den kränger inte så mycket som de brukar göra och påminner kanske mer om en större MB, typ 450 SE eller så.

GM tillverkade 116781 st Chevrolet Caprice och Chevrolet Caprice Classic samt ytterligare 2794 st i LTZ-utförande som 1992 års modell. (Källa: http://www.caaarguide.com/1991_1993chevrolet.html)

Se även bildarkiv: "Larssons bilder".


Chevrolet Caprice Classic LTZ -92, PDL703. Inköpt januari 2017 och såld den 3 september 2018. Fotot taget januari 2017.

Se även bildarkiv: "Larssons bilder".


Ford Mondeo MK3 Hatchback -05

I juni 2018 köpte jag mig en hyfsad Mondeo, mest för att ha något och greja med och med en tanke om att sälja min 945:a. En äldre ägare och bilen såldes pga sjukdon. 7000 mil och i ett utmärkt skick.


Ford Mondeo MK3 Hatchback -05, WGD449. Inköpt jumi 2018, inlöst av försäkringsbolaget i september 2018. Fotot taget i juni 2018.

Bilen drabbades tyvärr av en olyckshändelse vilket gjorde att bilen inlöstes av försäkringsbolaget.Se även bildarkiv: "Larssons bilder".


Ford Crown Victoria XL -99

Precis som med Chevrolet Caprice talar ägarna av senare års Ford Crown Victoria mycket gott om bilen. Köpte ett hyfsat exemplar för att se om det stämmer. Jodå, bilen går som en dröm, mycket utrustning och billiga reservdelar. Som vanligt får framtiden utvisa vad som händer med vagnen.


Ford Crown Victoria XL -99, ZKG748. Inköpt september 2018 och såld oktober 2019. Fotot taget i september 2018.

Se även bildarkiv: "Larssons bilder".


Chevrolet Nubira SE -10

Min kära Volvo 945 har krånglat en tid. Köpte därför en Chevrolet Nubira. En modell man knappt visste fanns, tillverkad av GM Korea. En salig blandning av lite amerikanskt, lite Opel och mycket Korea. Även blandningen av primitiva saker och finesser är på något sätt imponerande. Tex manuella fönsterhissar bak men kylskåp i handskfacket! Vagnen går fint och verkar vara i ett hyfsat skick och bör gå att ställa i ordning. Har bara ägt den några dagar men känns som en vagn att trivas i.


Chevrolet Nubira SE -10, LMX356. Inköpt februari 2019 och såld 31 januari 2020. Fotot taget i februari 2019.

Se även bildarkiv: "Larssons bilder".


Plymouth Valiant Signet -66

Hade sökt efter en fin Valiant en längre tid - fina Valianter växer inte på träd, dyra är de med. Den här hittades på Blocket och är ett mycket bra objekt, svensksåld, välunderhållen och i huvudsak rostfri. Såldes senare till Örebro.


Plymouth Valiant Signet -66, CAT322. Inköpt augusti 2019 och såld augusti 2021. Fotot taget i augusti 2019.

Se även bildarkiv: "Larssons bilder".


Kia Venga CRDi -15

Under en av årets första dagar blev det en Kia igen. Hade sökt en lite högre bil som var lättare att gå i och ur men de flesta i den klassen var riktigt dyra. Hittade till slut en Kia Vanga -15 i gott skick. Det som är superbra med Kia är den sjuåriga fabriksgarantin som gör det tryggt att köpa begagnad bil. Går som ett spjut med sin turbodisel.


Kia Venga CRDi -15, EPZ171. Inköpt januari 2020. Fotot taget i januari 2020.

Se även bildarkiv: "Larssons bilder".

_________________________________________________________________________________

Åter till privata fordon

Sidan skapad i Augusti 2013.