Ut och resa?
_________________________________________________________________

Innehåll:

Här finns lite info om hur man bör göra innan man åker ut på långresor.

Ut och resa?

Semester?

Bilen

Försäkringar

När Ni får problem

Ut och resa?

Då finns det några saker att tänka på. Vi skall försöka att inte komma med några "klämkäcka" råd, typ att köra sakta m m, utan lite annat.

Det finns en mängd trevliga resmål, i och utanför Sverige. Vart Ni vill resa vet Ni nog bäst själv och därför kommer heller inte några om resmål.
Bilden på bilkartan kommer från Jöns Mårtensson.Semester?

Ett tips om semesterresor! Börja inte semesterresan fredag kl 1630 efter jobbet, det skapar bara jäkt o stress. Gå och lägg Er tidigt och starta på lördag morgon istället, ni slipper fredagsrusningen och kan resa utvilade.

Börja sedan semestern omedelbart, dvs undvik att lägga upp resan på så sätt att det måste passas färjetider m m, utan ta det lugnt, stanna kanske redan i nästa stad, ta en fika och se Er omkring. Man måste inte ha som mål att "hinna" dit o dit. Ni har ju semester, eller hur?

Har Ni husvagn? Då är det absolut ingen brådska för då har Ni ju bostaden med Er.


Bilen

Se till att bilen är i bästa möjliga skick. Låt den verkstad som Ni har förtroende för göra en ordentlig service. Vid minsta tvekan om att en komponent på bilen är dålig: byt ut den så slipper Ni problem.

Se också till att Ni har bra däck på bilen och att lufttrycket är det riktiga, gärna något hekto extra om Ni har mycket packning och skall resa långt. Glöm inte att kolla reservdäcket, se åtminstone till att Ni har ett reservdäck med Er i bilen.

Var heller inte rädd för att åka med en gammal bil. Hellre en gammal bil som är i ett bra skick än en nyare som kanske är i behov av reparation och service.


Försäkringar

Se till att Ni har bilen så bra försäkrad som möjligt: Gärna helförsäkrad och med någon form av tilläggsförsäkring och väghjälp. Att börja en semesterresa med att behöva betala en dyr självrisk på bärgning, eller att till och med få betala hela bärgningskostnaden pga att Ni har bilen dåligt försäkrad när den gått sönder eller om det hänt något annat missöde, är inte roligt.

Titta efter i Ert försäkringsbevis vad Ni har för självrisk på bärgning, kontakta Ert försäkringsbolag och fråga vad det kostar när det händer något med bilen, ta också reda på exakt HUR bilen är försäkrad. Vi har träffat på många kunder som inte har en aning om hur, eller ens vart, bilen är försäkrad. En liten olycka eller något fel på bilen kan då få svåra ekonomiska konsekvenser.

Läs mer på sidan: "Att försäkra ett fordon".

När Ni sedan vet HUR bilen är försäkrad och vad Ni har för självrisk på tex bärgning kan Ni med hjälp av dom assistanspaket och väghjälpserbjudande som finns på marknaden eliminera kostnaden om det händer något under resan.

Undersök först vad Ert försäkringsbolag erbjuder. Har inte ert försäkringsbolag sådant erbjudande har Ni en mängd andra erbjudande att välja på, tex Statoil Assistance och M-Väghjälp.

Dom olika assistans och väghjälpserbjudande innebär att Ni i förväg köper en "försäkring" som innebär att om bilen krånglar så får Ni kostnadsfri bärgning till verkstad och kostnadsfri hyrbil så att Ni kan fortsätta resan.

Kostnaden för ett assistanspaket eller väghjälp är liten i förhållande till vad Ni får för pengarna.

Läs mer på sidan: "Att försäkra ett fordon".


När Ni får problem

När Ni får något problem med bilen ring oss eller ASSISTANCEKÅREN telefon 020-912 912.

Läs mer om detta på sidan "Så här gör Ni vid kollision eller annat missöde med bilen".

Har Ni några frågor ang hur Ni skall göra innan Ni ger Er ut på resor, hör gärna av Er till oss eller Motormännens Riksförbund (M) för rådgivning.

_________________________________________________________________

Åter till indexsidan

Sidan skapad i Maj 1997.